Fitxes d’ordenació alfabètica a l’Optimot

De vegades necessitem ordenar alfabèticament llistes d’elements. Per exemple, noms de lloc, noms de persona, títols de pel·lícules o de llibres, etc. Alguns dels dubtes que poden sorgir en aquests casos tenen a veure amb el tipus d’element que ordenem (mots que contenen xifres, grups de mots, noms de lloc, noms de persona…) i també amb alguns caràcters especials, com ara el guionet, els dígrafs o les lletres pròpies d’altres idiomes (com la ñ, per exemple). El cercador de l’Optimot incorpora un conjunt de fitxes que ajuden a resoldre aquests dubtes.

Si dubteu a l’hora d’ordenar elements que duen guionet o dígrafs (per exemple, ll, ny, ch), podeu escriure les paraules clau ordre alfabètic guionet o ordre alfabètic dígrafs en el quadre de cerca i seleccionar l’opció Criteris. Obtindreu la fitxa ordenació alfabètica de mots (indicacions generals) / l’alfabet i l’ordre alfabètic, que ofereix indicacions generals per ordenar alfabèticament llistes de paraules i que inclou els casos que acabem d’esmentar.

Un altre dubte que pot sorgir a l’hora d’ordenar alfabèticament una llista és què cal fer amb els grups de mots. Per exemple, si hem d’ordenar una llista de títols de llibres o de pel·lícules, quin criteri hem de seguir? Per trobar la fitxa del cercador que resol aquesta qüestió, només cal introduir en el quadre de cerca les paraules clau ordenació alfabètica grups mots i seleccionar l’opció Criteris. Obtindreu la fitxa que ho explica: ordenació alfabètica de sintagmes / Com s’ordenen alfabèticament els grups de mots?

Pel que fa als dubtes sobre com ordenar llistes de topònims i antropònims, per trobar les fitxes corresponents al cercador només cal que introduïu, respectivament, les paraules clau ordenació alfabètica topònims i ordenació alfabètica antropònims en el quadre de cerca i que seleccioneu l’opció Criteris.

Si voleu obtenir totes les fitxes que tracten sobre aquest tema al cercador, les podeu trobar buscant les paraules clau ordenació alfabètica i seleccionant l’opció Criteris. Tot seguit, cal que seleccioneu l’opció Fitxes de l’Optimot en l’apartat Trieu el resultat per fonts, a la dreta de la pantalla. Els cinc primers resultats són les fitxes del cercador que tracten de l’ordenació alfabètica.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s